POŠTA JEŽIŠKOVI ZAZNAMENALA SVOJ DRUHÝ NAÚSPEŠNEJŠÍ ROČNÍK

31.01.2008 Celý región

Na adresu 999 99 Ježiško prišlo minulý rok, od októbra až do decembra, spolu 110 480 listov, čo je o vyše 25 tisíc viac ako v predchádzajúcom ročníku.
Tento rok prišli na jeho adresu prvé dva listy už 29. októbra. Najväčší „nával“ zásielok pre Ježiška bol ale v prvej polovici decembra, najviac listov za jeden deň – takmer 15 tisíc – prišlo 15. decembra. V počte prijatých listov ide o druhý najúspešnejší ročník. Od detských kolektívov bolo doručených 1 435 listov a kresieb. Želania Ježiškovi poslalo aj 118 nevidiacich a slabozrakých detí, ktorým Ježiško poslal svoju odpoveď v Braillovom písme spolu s malým darčekom (nahovorená rozprávka na CD). Opäť prišli aj listy bez spiatočnej adresy (2 500), na ktoré žiaľ nemohla byť doručená odpoveď.

Vianočná pošta je imidžový projekt Slovenskej pošty, ktorý je určený všetkým, ktorí chcú využiť možnosť napísať list Ježiškovi. Myšlienka Vianočnej pošty vznikla pred deviatimi rokmi, kedy bol rozbehnutý prvý ročník projektu. Odvtedy prešlo rukami Ježiškových „pomocníkov“ už takmer deväťstotisíc listových želaní. To, že Vianočná pošta má svoj význam a získala si obľubu širokej verejnosti, vyjadruje aj úryvok z listu od Ivanky: „Môj milý Ježiško! Ďakujem ti za krásne listy, čo mi posielaš, aj za darčeky, čo od teba dostávam. Pomocou Vianočnej pošty sa ti chcem poďakovať za to, že vždy pri mne stojíš. “

Takmer polovica želaní prišla na pohľadniciach pre Ježiška, ktoré boli v limitovanom náklade dostupné bezplatne na všetkých poštách. Tento rok bol zvolený okrúhly formát pohľadnice, čím sa zdôraznil hlavný motív tohto ročníka projektu a jeden zo základných symbolov zimy – snehuliak. Práve biela zima a sneh sa často spomínali aj v želaniach detí, keďže v posledných rokoch sú biele Vianoce skôr vzácnosťou.

Najcennejšie sú ale stále vlastnoručne napísané listy a nádherné kresby, ktoré Ježiškovi posielajú najmä deti a detské kolektívy. Z najkrajších kresieb, ktoré mu tento rok deti prostredníctvom Vianočnej pošty poslali, boli vybrané štyri, ktoré budú použité ako námet na pohľadniciach pre Ježiška v nasledujúcom, desiatom ročníku projektu.

Slovenský poštový Ježiško odpovedá aj na listy zo zahraničia, ktorých počet každoročne stúpa – v tomto ročníku prišlo už viac ako 300 listov, a to z 24 rôznych krajín sveta. Tretina listov bola z Českej republiky, kde podobne zameraný projekt nemajú, stále viac listov prichádza aj z Nemecka, Veľkej Británie, Írska, Talianska, USA, Kanady, či Srbska, prišli ale aj listy z Kene, Brazílie a Indonézie.
Kto píše a o čom
S každým ročníkom projektu rastú aj nároky detí na darčeky od Ježiška. V želaniach sa často opakovali počítačové hry, mobil, lyžiarska či snowboardová výstroj, lego, našli sa ale aj špecifické želania ako vojenský vrtuľník na diaľkové ovládanie, „spajdrmenská“ školská súprava, väzenský kočiar, potápačská výstroj, a pod. Deti pritom často uvedú aj konkrétny obchod či nákupné centrum, kde je možné danú vec kúpiť. Do listu Ježiškovi napíšu deti priemerne 5 až 10 želaní, medzi nimi sú ale často zaradené aj želania pre súrodencov a rodičov. Najviac píšu deti vo veku od 6 do 11 rokov, píšu ale aj tínedžeri a dospelí, tí píšu často v mene svojich detí, či vnúčat, ktoré ešte nevedia písať.

Aktuálne informácie o projekte sa nachádzajú aj na Ježiškovej web stránke www.jezisko.sk. Počas trvania deviateho ročníka projektu stránku navštívilo takmer 30 tisíc návštevníkov z 37 rôznych krajín sveta.

Domovom Vianočnej pošty je Pošta v Rajeckej Lesnej, ktorá používa celoročne na odoslané zásielky špeciálnu dennú pečiatku „Domov Vianočnej pošty“. Ku dňu oficiálneho otvorenia deviateho ročníka projektu bola na pošte 23.11.2007 používaná poštová príležitostná pečiatka. Pečiatka bude pre filatelistickú verejnosť k dispozícii za poplatok v predajni POFIS v Bratislave na Námestí slobody 27 po dobu jedného roka.

Na deviatom ročníku projektu so Slovenskou poštou spolupracovali reklamní partneri Poštová banka, Koncept (internetový portál www babetko.sk), Vydavateľstvo Perfekt (časopis Fifík), Unicef, GAMO, HP Slovakia, Slovanet, Únia materských centier, Dobrý anjel, Rajec, Vydavateľstvo DAXE (časopisy Maxík a Zvonček), VKÚ Harmanec, KIOS, Slovenský rozhlas a stredisko predplatného tlače.

Koncom januára 2008 sa uskutoční žrebovanie o vecné ceny od partnerov projektu, medzi ktorými ani tento rok nebudú chýbať osobné počítače a školské mapy a atlasy. Do žrebovania budú zaradené všetky listy a kresby pre Ježiška, ktoré prišli na jeho adresu počas posledného ročníka projektu a na ktorých bola uvedená spiatočná adresa. Výhercovia budú informovaní písomne a mená vyžrebovaných jednotlivcov a kolektívov budú zverejnené aj na stránkach www.jezisko.sk a www.posta.sk.

Úryvky z listov Ježiškovi
Môj milý Ježiško!
Ďakujem ti za krásne listy, čo mi posielaš, aj za darčeky, čo od teba dostávam. Pomocou Vianočnej pošty sa ti chcem poďakovať za to, že vždy pri mne stojíš...
S láskou Ivanka

Milý Ježiško,
Posielam ti svoje kresby a moje želanie – stavebnicu lego. Veľa šťastia, milý Ježiško, nech dostaneš pekné listy od dobrých detí a aby si mal aj ty niečo pekné pod ligotavým stromčekom.
Adrián, Snina

Milý Ježiško,
Prosím ťa, aby bola naša maminka vždy zdravá a šťastná. Prosím ťa aj za našu pani učiteľku, aby vládala naučiť 32 žiakov, ktorí sa (ne)chcú veľa naučiť. Prosím ťa, aby sme na budúci rok odoberali Maxík alebo Slniečko. Ďakujem.
Zuzana, Krupina

Milý Ježiško,
Posielam ti svoje kresby a moje tajné želanie. Veľmi by som si želala veľkých plyšových sobov. Tebe prajem len to najlepšie, aby ťa mali radi nielen deti na celom svete, ale i dospelí.
Ľubka, Snina

Prosím si, aby bola moja babka zdravá!
Ľuboš, Pruské
Milý Ježiško,
Pošli nám nový televízor, máme starý.
Peťa, Moravany nad Váhom

Ahoj milý Ježiško,
Ako sa máš? Asi dobre, že? Keď ťa majú všetci radi a stále ti píšu. Ja chcem na Vianoce, aby sa mali všetci radi a svetový mier. A ešte sa chcem dostať na školu (do Prahy:). A mám moc rada Toffifee.
Veronika, Bánov

Zahraničné listy – úryvky
Milý Ježiško,
bývam v Anglicku, ale môj otecko je Slovák. Mám ho veľmi rada, ale potešila by som sa za slovenský darček. Prosím pošli mi niečo. Ďakujem.
Lily, Anglicko

Drahý Ježiško,
Moje meno je Nikola, mám 8 rokov. Bývam v Írsku ale narodila som sa na Slovensku. Keďže sa blížia Vianoce, viem že rozdávaš deťom darčeky, tak ja by som si priala Bratz budík, Bratz počítač, knihu po anglicky, dačo Diddle a Nintendo DS a hru k tomu Sims pets a Bratz Diamonds. Mám bračeka a volá sa Adam a má 3 roky. On by si prial nejaký vak do škôlky a nejaké autá lebo on veľmi ľúbi autá. Neviem, či si to zaslúžim, lebo nechodím do kostola, nemodlím sa a bijem sa s bratom. Ale budem sa snažiť polepšiť. Teším sa na Vianoce.
Nikola, Írsko

Drahý Ježiško,
Na Vianoce mi nič nemusíš kupovať! Len stačí láska, múdrosť, šťastie a zdravie pre Sakuru, mamu a tata a pre teba!
Od tvojej kamarátky Lucky, Indonézia

Ahoj Ježiško,
volám sa Janka a mám na teba jednu špeciálnu prosbu. Mám kamaráta, ktorý je vojak a momentálne je na misii na Cypre. Keďže na Vianoce nebude doma na Slovensku so svojou rodinou, chcela som ťa poprosiť o jeden taký maličký zázrak. Chcela by som, aby si mu poslal na Cyprus list od teba, aby vedel, že aj keď na Vianoce nebude pri svojich blízkych, tak na neho myslia a hlavne že na neho myslíš ty. Veľmi pekne ti ďakujem a pevne verím, že aj keď máš veľmi veľa práce, že mu to stihneš do Vianoc doručiť a že to nebude pre teba veľký problém.
Janka pre Mariána na Cypre

Ježiško!
Rada by som bola na Vianoce pri babke na Slovensku.
Caylla, USA

Andrea Pivarčiová,
hovorkyňa, Slovenská pošta, a. s.
 

Vyberte región